LIV - Kuchařství
Špižírník1 vydává ze špižírny2 vaření3, jež přijímá kuchař4 a vaří rozličná jídla. Ptáky5 škube napřed a kuchá (pitvá); ryby6 oškrabuje a trhá. Některá masa pomocí špikovadla7 prostrkuje (špikuje) slaninou. Zajíce8 stahuje. Potom vaří v hrncích9 a kotlích10 na ohništi11 a shání pěnu vařečkou (měchačkou)12. Vařené koření kořením, které utlouká paličkou14 v moždíři13 nebo strouhá na struhadle15. Některé maso peče na rožních16 a na samojedoucím 17 rožni nebo na rošti18; anebo smaží v pánvi19 na třínožce20

Kuchyňské nádobí jest mimoto: pohrabáč21, ohřívadlo, křesadlo22, střez (škopek)23, v němž se vyplakují hluboké24 i mělké25 mísy, uhelní kleště26, sekáček27, sítko (cedník)28, košík29 a pometlo (koště)30
 


Zpět    Obsah   Dále